Bestemming Colombia - Barichara

Karin en Johan

Colombia, land met de op één na grootste biodiversiteit ter wereld

De natuur, onze passie

Reiservaring

Ons verhaal start in 2001. We maakten toen een droomreis en trokken 6 maanden rond in Zuid-Amerika. Tijdens deze reis werd het al snel duidelijk dat we ons hier thuis voelden en er nog veel te ontdekken viel. Daarom vertrokken we in 2003 opnieuw voor 6 maanden. Ondertussen liggen die onvergetelijke ervaringen al een tijd achter ons.  

 

Reisbegeleiding

Bij terugkomst van de 2e reis werd al snel duidelijk dat wij dit continent niet meer konden loslaten en Johan gaf zijn job op als bediende in België. Hij belandde in de toeristische sector en vond er zijn droombaan als reisbegeleider. Hij begon met reizen te begeleiden in Peru en Bolivia, later volgden Mexico en Guatemala en af en toe Argentinië. De volgende 10 jaar vertoefde hij minimaal de helft van het jaar in Latijns-Amerika.

Colombia ontdekt

Zo belandden we 13 jaar later, in 2012, en na verschillende Colombia reizen in het idyllische dorpje Barichara (Santander). Barichara wordt omschreven als één van de mooiste dorpen van Colombia, zo niet het mooiste. Het werd in 1978 erkend als nationaal monument. Op een kleine 5 kilometer van de dorpskern hebben we, in de ‘vereda’ Lubigara, een boerderijtje omgetoverd tot een klein paradijs. Dankzij het droge en milde klimaat op een hoogte van +1300 meter kan je het jaar rond tot ’s avonds laat buiten vertoeven (gemiddelde temperatuur van 25 graden). Dat maakt dat deze streek het hele jaar door bereisbaar is. Bovendien is de levenskwaliteit hoog, is er geen vervuiling, is het rustig, veilig en is de prachtige natuur overweldigend. 

Bouwen volgens de aloude traditie

Voor de constructie van de kamers en de 'Caney' maakten we gebruik van lokale, natuurlijke materialen. De kamers werden in bahareque gebouwd en de 'Caney' in Tapia Pisada. Dit zijn 2 oude bouwstijlen. Bij Bahareque wordt een skelet van hout en bamboe opgevuld met kleine rotsblokken. Daarna worden de resterende gaten opgevuld met modder. Na droging volgt een afwerkingslaag in 2 fasen, eerst een ruwe daarna een fijne laag met materiaal dat bestaat uit een mengeling van aarde, kalk, gedroogde fijngemalen paardepoep en water. Na een droogtijd van 1 maand worden 3 verflagen aangebracht. Omwille van het tijdrovende karakter wordt in deze aardbevingsbestendige stijl niet veel meer gebouwd.   

  • Wifi

  • wandelen

  • restaurant

Weerbericht

Lokaal weerbericht van Barichara